Kiva Han Coffee  

Geri git   Kiva Han Coffee > Acil Yardım Köşesi
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Acil Yardım Köşesi Kahve Maknesi'nde sorun yaşayanlar, acil cevap bekleyenler...

Seçenekler Stil
Alt 17-07-2010, 09:19 PM
salvo salvo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

salvo - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart fazla krema..

problemim ilginç ama elimdeki kahvenin fazla krema vermesi
kahve 5-6 gün dinlenmiş olmasına rağmen fincanın yarısı köpük oluyor 30ml civarı kahve alıyorum 30 ml civarıda krema(1 dk civarı beklemiş hali).ilk defa böyle bir problemle karşılaşıyorum.double shot beni zaten kesmiyor hal böyle olunca hic mi hic kesmiyor. bunun sebebi nedir ?
Alt 17-07-2010, 09:55 PM
Lautreamont Lautreamont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Bunu bir sorun olarak görmedim ama benim kahvelerimde de dediğiniz gibi oldukça çok krema çıkıyor.
Kremadan değilde espressonun yetmemesinden ben de çok şikayetçiyim, bildiğin bardağı yalıyorum bittiğinde, americanoya talim ediyorum mecbur.
Alt 18-07-2010, 05:09 PM
kahvedelisi kahvedelisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Espressionist

kahvedelisi - MSN üzeri Mesaj gönder

hani shot alırken ölçünün "krema hariç" tekli fincan başına 30-40ml olmasına dikkat ediyorduk? hani soslar şuruplar? binbir renkli içecekler? nasıl yakalamıştık shotlardan zamanlamayı?

okuduğumuzu ezberlemek yok, öğrenmek var. ezber unutulur, öğrenilen bilgi unutulmaz. ezberlenen bilgiyi eldeki bilgilerle birleştiremezsiniz, öğrenilen bilgiden ise yeni bilgiler doğar.

ayrıca neden daha evvel krema hariç, krema hariç diye ısrar ettiğimizi şimdi daha net anlıyor olmanız lazım.

ek bilgi: bazı çekirdekler daha fazla krema verir. elinizdeki çekirdek dry process bir single origin olabilir yok eğer harmansa içerisinde yüksek miktarda krema oluşmasını sağlayacak çekirdekler bulunuyor olabilir.

Konu kahvedelisi tarafından (18-07-2010 Saat 05:18 PM ) değiştirilmiştir..
Alt 18-07-2010, 05:17 PM
Lautreamont Lautreamont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Peki kremayı nasıl azaltıcaz? Bardak taşıyor..
Alt 18-07-2010, 05:18 PM
Espressionist

Alıntı:
Lautreamont´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Peki kremayı nasıl azaltıcaz? Bardak taşıyor..
daha büyük bir cam bardak kullanın, 30ml sıvı doldurup o kısmını işaretleyin, kahvenin krema değil siyah görünen kısmı oraya yaklaşınca shot'i durdurun. elbette bunu 25 saniyenin altına düşmeden yapmalısınız. salt hacme bakmıyorduk eğer hatırlarsak. zamana, hacme, daha uzun süredir espresso hazırlayan arkadaşlar bakabiliyorsa blonding'e de bakıyordu ya? eğer belli bir sürede 30ml içecek alınıyorsa ve bunun yarısı crema ise o zaman anca 15-20ml kahve almışsınız ve bu da çok koyu bir ristretto olmuş demektir. haa tadı güzelse o zaman sorun yok (ki buyuk ihtimalle güzeldir eğer ristretto seviyorsanız) ama o shot kağıt üstünde espresso değil, ristretto.

Konu kahvedelisi tarafından (18-07-2010 Saat 05:30 PM ) değiştirilmiştir..
Alt 18-07-2010, 07:23 PM
Kahve Aşığı

beni demek istediğim espresso elde edememem yoksa kremanın bana bir zararı yok kahvede 20 gr a kadar cıktım yinede 30-40ml de blonding e geliyor
Alt 19-07-2010, 12:37 AM
Espressionist

Alıntı:
salvo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
beni demek istediğim espresso elde edememem yoksa kremanın bana bir zararı yok kahvede 20 gr a kadar cıktım yinede 30-40ml de blonding e geliyor
her çekirdekte blonding izlemek zorunda değilsin. aynı şekilde her çekirdekte de hacim zaman ikilisini tutturmak zorunda değilsin. ama buraya 30ml kahve aldığım shottan 30ml crema çıkıyor diyorsan ve bir sorun olarak nitelendiriyorsan tadından da hoşnut değilsindir. hoşnut olsaydın 30ml de crema çıkıyor ama tadı güzel diye bir şekilde belirtirdin. demek ki "bu çekirdek için" shot'i doğru çekemiyorsun. bu çekirdeğe özel olarak blonding'i izleme, çiftli espressoyu tek değil 1 seferde 2 ayrı fincana çekip 30'ar ml kahve almaya bak. o noktada tadını nasıl bulduğunu düşün ve değişiklikleri buna göre yap (doz artırmak daha ince çekmek vs) beğendiğin hale geldiğinde geri kalan çekirdek için o begendiğin shot'i aldığın parametreleri uygula.
Alt 20-07-2010, 06:17 PM
Kahve Aşığı

tadından hosnut olmasam cekirdeği direkt çope dökerdim tadı güzel sıkıntım miktarındandı sadece o miktarıda kremaya bağlamıştım eskileri ile aynı miktarda su geciyor portafilterden blonding e aynı sürede ulaşıyorum ama fazla krema veriyor diye düşünmüştüm bu cekirdeği bu şekilde kabullendim artık

Seçenekler
Stil