![]() |
|
|||||||
| Kahve Tarımı Çimlenme, yetiştirme, koruma ve diğer kahve tarımı hakkında... |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
|||
|
|||
|
2 bayat kahveyi karşılaştırmak ne kadar doğru ama olsun ben gene de nasıl bir kahveyle karşı karşıya olduğumu göstermek istedim.
Elimde 2 çeşit kahve var. Biri en az 1,5 aylık Krispy Kreme'den alınmış 1,5 aydır üzeri açık bir kupada bekleyen bayat ötesi durumda, diğeri de 15 günlük, tek yönlü valfli paketlerinden çıkarılmayan hasbean kahvesi. Krispy kreme'den aldığım kahveyi özellikle açık kupada tutarak bayatlatmadım, Rocky'nin içinde bir miktar vardı, hasbean gelince dayanamadım onları bir kupaya aktardım ve bir daha da unuttum orada. İlk video hasbeane ait, ikincisi de krispy kreme'in. Her ikisi de berbat olmasına rağmen, tad olarak krispy kreme starbuckta içeceğiniz bir espresso gibi, diğerinden ise bir yudum bile alamazsınız. Bir çok kahvem 15. güne kadar kaldı ve hepsi gayet içilebilir, kremaları da kıvamındaydı. Karar sizin; Hasbean Bolivia http://www.youtube.com/watch?v=us1f2HY43II KivaHan Krispy Kreme http://www.youtube.com/watch?v=GOfvgPK8zsM Konu Lautreamont tarafından (03-07-2010 Saat 07:08 PM ) değiştirilmiştir.. |
|
|
|||
|
|||
|
Alıntı:
|
|
|
|||
|
|||
|
has bean coffee'de bir sonraki hasat döneminin (2010-2011) kahvelerinin satılması bana pek anlamlı gelmiyor, nodrac. örneğin şu an sitede "El Salvador Finca La Fany Bourbon 2010-2011 Crop" diye bir kahve var. oysa el salvador'da hasat dönemi ekim-mart arasıdır. yani 2010-2011 hasatı, ekim 2010'da başlayacak ve mart 2011'e kadar sürecektir, yani daha başlamamıştır...
|
|||
|
|||
|
Has Bean'den senelerdir her hafta kahve sipraisi veriyorum. Bugune kadar bayat ya da sorunlu kavrulmuş kahveye rastlamadım. Ristretto haklı biraz açık kavuruyorlar ama benim tercih ettiğim kavurma seviyesine çok yakın olduğu ve o tada çok alıştığım için benim için olumlu bir durum bu. Bir de şunu belirteyim Has Bean Steve çok fazla espresso delisi değil. Yorumları genellikle diğer demleme metodları ve cupping üzerinden yapıyor. Ristretto'nun behsettiği crop dönemleri ile sağlam bir bilgiye sahip değilim ama bir açıklaması mutlaka olmalı. Steve'in kahve konusunda üç kağıtçılık yapacağı aklıma gelecek en son şey.
|
|
|
|||
|
|||
|
Belki ileride bir şans daha verebilirim
![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Alıntı:
örneğin, pacamara veya maragogipe deyince de insanın beklentisi iri boyutlu çekirdekler oluyor. steve, en azından sitesinde bu durumdan bahsetmeliydi bence. bu arada ilgilenen olursa yeri gelmişken söyleyeyim, has bean coffee, bu sene panama hacienda la esmaralda special (geisha) açık artırmasına katıldı ve iki farklı lot satın aldı, şu anda sitede satılıyor. bu arada hacienda la esmeralda special (geisha) lotlarının da çok yüksek fiyatlara satılması beni biraz rahatsız ediyor, gerçekten o fiyatları hak ediyorlar mı, yoksa züppelik mi, o da başka bir başlığın konusu... örneğin ben peet's coffee'den denediğim lotlara bayılmamıştım.soldan sağa fotoğraflar: malawi msese geisha çiğ ve kavrulmuş, malawi msese geisha çiğ, malawi msese geisha kavrulmuş, panama hacienda la esmeralda special 2008 geisha (peet's tarafından kavrulmuş, bu fotoda geisha çekirdeklerinin bahsettiğim uzun şekillerini fark edeceksiniz)
Bülent ERDEM Konu Ristretto tarafından (27-07-2010 Saat 04:47 AM ) değiştirilmiştir.. |
|
|
|||
|
|||
|
yine, bu sene mart'ta sumatra'dan bir üreticinin 3 farklı işleme yöntemiyle (natural/dry process, pulped natural, washed/wet process) ürettiği kahvelerden çiğ olarak sipariş vermiştim (bu arada sumatra'lı bir üreticinin kahvesini pulped natural yöntemiyle de işlemesi pek alışıldık bir şey değildi, bu yöntemi daha çok brezilya'daki bazı üreticiler kullanıyor, ben de siparişi vermeden önce steve'ye mesaj atmıştım).
çiğ çekirdekler elime ulaştıktan sonra da kuru yöntemle (natural/dry process) işlenmiş çiğ çekirdeklerin (sumatra lingtong wahana natural) rengi, yüzeyi hiç de kuru yöntemle işlenmiş çekirdeklere benzemiyordu, ıslak yöntemle (wet process) işlenmiş yani yıkanmış (washed) çekirdekleri andırıyordu yüzeyi. fotoğraflara bakarsanız ve bunu yine daha önceden has bean'den aldığım indian balmaadi estate natural ile kıyaslarsanız, anlayacaksınız. bunda da steve'den ikna edici cevap alamadım. soldan sağa fotoğraflar: sumatra lingtong wahana natural, sumatra lingtong wahana washed, has bean indian balmaadi estate natural, indian balmaadi estate washed
Bülent ERDEM Konu Ristretto tarafından (27-07-2010 Saat 03:51 AM ) değiştirilmiştir.. |
|
|
|||
|
|||
|
yine de has bean'den aldığım ve varyeteleri kıyaslamam açısından el salvador finca las delicias bourbon ve pacamara çekirdekleri (çok da beğenmiştim bu iki kahveyi), işleme yöntemlerini kıyaslama açısından da indian balmaadi estate natural ve washed çekirdekleri benim için çok eğitici olmuştu ve forumda da bunları paylaşmıştım zaten:
- Bourbon ve Pacamara varyeteleri - Ham Kahve İşleme Yöntemleri ve Fincana Etkileri bir de geçen yaz aldığım, guatemala antigua santa clara'yı (2008-2009 crop) özellikle beğenmiştim.
Bülent ERDEM Konu Ristretto tarafından (27-07-2010 Saat 05:38 AM ) değiştirilmiştir.. |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|