Kiva Han Coffee  

Geri git   Kiva Han Coffee > Kahve Tarımı
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Kahve Tarımı Çimlenme, yetiştirme, koruma ve diğer kahve tarımı hakkında...

Seçenekler Stil
Alt 03-07-2010, 07:02 PM
Lautreamont Lautreamont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

2 bayat kahveyi karşılaştırmak ne kadar doğru ama olsun ben gene de nasıl bir kahveyle karşı karşıya olduğumu göstermek istedim.
Elimde 2 çeşit kahve var. Biri en az 1,5 aylık Krispy Kreme'den alınmış 1,5 aydır üzeri açık bir kupada bekleyen bayat ötesi durumda, diğeri de 15 günlük, tek yönlü valfli paketlerinden çıkarılmayan hasbean kahvesi. Krispy kreme'den aldığım kahveyi özellikle açık kupada tutarak bayatlatmadım, Rocky'nin içinde bir miktar vardı, hasbean gelince dayanamadım onları bir kupaya aktardım ve bir daha da unuttum orada.

İlk video hasbeane ait, ikincisi de krispy kreme'in. Her ikisi de berbat olmasına rağmen, tad olarak krispy kreme starbuckta içeceğiniz bir espresso gibi, diğerinden ise bir yudum bile alamazsınız. Bir çok kahvem 15. güne kadar kaldı ve hepsi gayet içilebilir, kremaları da kıvamındaydı.

Karar sizin;

Hasbean Bolivia http://www.youtube.com/watch?v=us1f2HY43II

KivaHan Krispy Kreme http://www.youtube.com/watch?v=GOfvgPK8zsM

Konu Lautreamont tarafından (03-07-2010 Saat 07:08 PM ) değiştirilmiştir..
Alt 05-07-2010, 05:26 PM
rainstorm rainstorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Alıntı:
Lautreamont´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
2 bayat kahveyi karşılaştırmak ne kadar doğru ama olsun ben gene de nasıl bir kahveyle karşı karşıya olduğumu göstermek istedim.
Elimde 2 çeşit kahve var. Biri en az 1,5 aylık Krispy Kreme'den alınmış 1,5 aydır üzeri açık bir kupada bekleyen bayat ötesi durumda, diğeri de 15 günlük, tek yönlü valfli paketlerinden çıkarılmayan hasbean kahvesi. Krispy kreme'den aldığım kahveyi özellikle açık kupada tutarak bayatlatmadım, Rocky'nin içinde bir miktar vardı, hasbean gelince dayanamadım onları bir kupaya aktardım ve bir daha da unuttum orada.

İlk video hasbeane ait, ikincisi de krispy kreme'in. Her ikisi de berbat olmasına rağmen, tad olarak krispy kreme starbuckta içeceğiniz bir espresso gibi, diğerinden ise bir yudum bile alamazsınız. Bir çok kahvem 15. güne kadar kaldı ve hepsi gayet içilebilir, kremaları da kıvamındaydı.

Karar sizin;

Hasbean Bolivia http://www.youtube.com/watch?v=us1f2HY43II

KivaHan Krispy Kreme http://www.youtube.com/watch?v=GOfvgPK8zsM
tam kelimelere dökebilecekmiyim bilmiyorum fakat düşüncelerimi paylaşayım. bir kahve french press'te cok iyi bir tat verirken espresso için tavsiye edilmiyor.aynı yoğunluk dahi olsa kavrulma farklılıkları,karakteristik özellikleri farklılığından bahsettiğiniz tadı brinde alabilirken bir diğerinde alamayabilirsiniz bence.bu düşünce paylaşımım firmaları konu harici tutarak yaptığımı belirmek isterim.tamamen kahvelerin bayatlığı ve farklılıkları üzerinedir.
Alt 18-07-2010, 09:18 PM
Ristretto Ristretto isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

has bean coffee'de bir sonraki hasat döneminin (2010-2011) kahvelerinin satılması bana pek anlamlı gelmiyor, nodrac. örneğin şu an sitede "El Salvador Finca La Fany Bourbon 2010-2011 Crop" diye bir kahve var. oysa el salvador'da hasat dönemi ekim-mart arasıdır. yani 2010-2011 hasatı, ekim 2010'da başlayacak ve mart 2011'e kadar sürecektir, yani daha başlamamıştır...
Alt 23-07-2010, 02:53 PM
ozan ilhan ozan ilhan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Has Bean'den senelerdir her hafta kahve sipraisi veriyorum. Bugune kadar bayat ya da sorunlu kavrulmuş kahveye rastlamadım. Ristretto haklı biraz açık kavuruyorlar ama benim tercih ettiğim kavurma seviyesine çok yakın olduğu ve o tada çok alıştığım için benim için olumlu bir durum bu. Bir de şunu belirteyim Has Bean Steve çok fazla espresso delisi değil. Yorumları genellikle diğer demleme metodları ve cupping üzerinden yapıyor. Ristretto'nun behsettiği crop dönemleri ile sağlam bir bilgiye sahip değilim ama bir açıklaması mutlaka olmalı. Steve'in kahve konusunda üç kağıtçılık yapacağı aklıma gelecek en son şey.
Alt 23-07-2010, 02:57 PM
Lautreamont Lautreamont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Belki ileride bir şans daha verebilirim
Alt 26-07-2010, 11:48 PM
Kahve Aşığı

Standart Malawi Msese Geisha

Alıntı:
ozan ilhan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ristretto'nun behsettiği crop dönemleri ile sağlam bir bilgiye sahip değilim ama bir açıklaması mutlaka olmalı. Steve'in kahve konusunda üç kağıtçılık yapacağı aklıma gelecek en son şey.
ben de steve'nin sahtekarlık yapacağını asla düşünmüyorum, benim de zaten sürekli çiğ çekirdek siparişi verdiğim bir site. ama çiğ çekirdek de olsa ara sıra ilginç şeylerle karşılaşıyorum. örneğin, Malawi Msese Geisha Micro Lot 2010. geisha varyetesini bilirsiniz, panama'daki hacienda la esmeralda'nın ürettiği özel geisha lotları, açık artırmalarda çok astronomik fiyatlara alıcılar buluyor. hacienda la esmeralda'nın 2008'deki geisha açık artırmasına katılan ve birkaç lot alabilen peet's coffee'nin kavurmasıyla ben de bu üreticinin geisha'sını deneyebilmiştim. has bean'ın sitesinde doğu afrika'dan, malawi'den bir üreticinin (kooperatif) geisha lotu ise makul fiyatı nedeniyle çok ilgimi çekmişti. hemen sipariş vermiştim (mayıs 2010), hala da satılıyor zaten. geisha çekirdeklerinin şeklinin uzun olması gibi çok karakteristik bir özelliği var. has bean'in bana gönderdiği malawi msese geisha çekirdekleri ise şekil olarak hacienda la esmeralda'nın ya da orta amerika'daki diğer saygın üreticilerin ürettiği geisha çekirdeklerine hiç benzemiyordu. geisha'dan çok, şekil olarak bourbon'a, boyut olarak da minik yemen çekirdeklerine benziyorlardı. ben de bir yanlışlık olabilir diye elimdeki çiğ ve kendi kavurduğum malawi msese geisha'ların fotoğraflarını steve'ye gönderdim ve sorundan bahsettim. ancak steve'nin verdiği cevap beni pek tatmin etmedi. yani malawi neresi, panama neresi, kabul ediyorum, tatsal açıdan mutlaka farklılıklar olacaktır, olmalıdır da, kahvenin en sevdiğimiz özelliği de bu zaten, ama çekirdeklerin şeklinin aynı olmaması beni hayal kırıklığına uğrattı. sonuçta elazığ'dan öküzgözü üzümünü alıp arjantin'de de yetiştirsen, en azından meyvelerin şekli aynı kalır diye düşünüyorum, bu da o hesap diye düşündüm örneğin, pacamara veya maragogipe deyince de insanın beklentisi iri boyutlu çekirdekler oluyor. steve, en azından sitesinde bu durumdan bahsetmeliydi bence. bu arada ilgilenen olursa yeri gelmişken söyleyeyim, has bean coffee, bu sene panama hacienda la esmaralda special (geisha) açık artırmasına katıldı ve iki farklı lot satın aldı, şu anda sitede satılıyor. bu arada hacienda la esmeralda special (geisha) lotlarının da çok yüksek fiyatlara satılması beni biraz rahatsız ediyor, gerçekten o fiyatları hak ediyorlar mı, yoksa züppelik mi, o da başka bir başlığın konusu... örneğin ben peet's coffee'den denediğim lotlara bayılmamıştım.

soldan sağa fotoğraflar: malawi msese geisha çiğ ve kavrulmuş, malawi msese geisha çiğ, malawi msese geisha kavrulmuş, panama hacienda la esmeralda special 2008 geisha (peet's tarafından kavrulmuş, bu fotoda geisha çekirdeklerinin bahsettiğim uzun şekillerini fark edeceksiniz)
Eklenmiş Resmin önizlemesi
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  Has Bean Malawi Geisha green & roasted.JPG
Görüntüleme: 13
Büyüklüğü:  96,2 KB (Kilobyte)  Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  Has Bean Malawi Geisha green.JPG
Görüntüleme: 7
Büyüklüğü:  95,1 KB (Kilobyte)  Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  Has Bean Malawi Geisha roasted.JPG
Görüntüleme: 10
Büyüklüğü:  103,8 KB (Kilobyte)  Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  Hacienda La Esmeralda Geisha.JPG
Görüntüleme: 9
Büyüklüğü:  96,2 KB (Kilobyte)  

Konu Ristretto tarafından (27-07-2010 Saat 04:47 AM ) değiştirilmiştir..
Alt 27-07-2010, 01:17 AM
Kahve Aşığı

Standart Sumatra Lingtong Wahana Natural, Pulped Natural & Washed

yine, bu sene mart'ta sumatra'dan bir üreticinin 3 farklı işleme yöntemiyle (natural/dry process, pulped natural, washed/wet process) ürettiği kahvelerden çiğ olarak sipariş vermiştim (bu arada sumatra'lı bir üreticinin kahvesini pulped natural yöntemiyle de işlemesi pek alışıldık bir şey değildi, bu yöntemi daha çok brezilya'daki bazı üreticiler kullanıyor, ben de siparişi vermeden önce steve'ye mesaj atmıştım).

çiğ çekirdekler elime ulaştıktan sonra da kuru yöntemle (natural/dry process) işlenmiş çiğ çekirdeklerin (sumatra lingtong wahana natural) rengi, yüzeyi hiç de kuru yöntemle işlenmiş çekirdeklere benzemiyordu, ıslak yöntemle (wet process) işlenmiş yani yıkanmış (washed) çekirdekleri andırıyordu yüzeyi. fotoğraflara bakarsanız ve bunu yine daha önceden has bean'den aldığım indian balmaadi estate natural ile kıyaslarsanız, anlayacaksınız. bunda da steve'den ikna edici cevap alamadım.

soldan sağa fotoğraflar: sumatra lingtong wahana natural, sumatra lingtong wahana washed, has bean indian balmaadi estate natural, indian balmaadi estate washed
Eklenmiş Resmin önizlemesi
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  sumatra wahana natural.JPG
Görüntüleme: 5
Büyüklüğü:  72,7 KB (Kilobyte)  Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  sumatra wahana washed.JPG
Görüntüleme: 2
Büyüklüğü:  74,2 KB (Kilobyte)  Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  balmaadi green natural (Large).JPG
Görüntüleme: 9
Büyüklüğü:  93,6 KB (Kilobyte)  Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  balmaadi green washed (Large).JPG
Görüntüleme: 2
Büyüklüğü:  94,3 KB (Kilobyte)  

Konu Ristretto tarafından (27-07-2010 Saat 03:51 AM ) değiştirilmiştir..
Alt 27-07-2010, 01:46 AM
Kahve Aşığı

yine de has bean'den aldığım ve varyeteleri kıyaslamam açısından el salvador finca las delicias bourbon ve pacamara çekirdekleri (çok da beğenmiştim bu iki kahveyi), işleme yöntemlerini kıyaslama açısından da indian balmaadi estate natural ve washed çekirdekleri benim için çok eğitici olmuştu ve forumda da bunları paylaşmıştım zaten:
- Bourbon ve Pacamara varyeteleri
- Ham Kahve İşleme Yöntemleri ve Fincana Etkileri

bir de geçen yaz aldığım, guatemala antigua santa clara'yı (2008-2009 crop) özellikle beğenmiştim.

Konu Ristretto tarafından (27-07-2010 Saat 05:38 AM ) değiştirilmiştir..

Seçenekler
Stil