Kiva Han Coffee  

Geri git   Kiva Han Coffee > Kahve Haberleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Kahve Haberleri Türkiye'den ve Dünya'dan kahve haberleri

Seçenekler Stil
Alt 26-04-2010, 03:41 PM
emre tolan emre tolan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

emre tolan - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Baristalar !?!?

Pek çok cafeye, restauranta gidiyorum işim gereği. Makinelerin bakımları vs. yapılıyor. Espresso makinelerini görünce tabiri caizse ağlıyacak gibi oluyorum. Kendisine barista diyen arkadaşlar biraz özen gösterseler keşke makinelerine. Biraz temizleseler, işleri hakkında biraz bilgi edinmek isteseler.

Şimdiye kadar bu gördüklerimi paylaşmadım forumda ama artık bu kadar da olmaz dedirtecek birşeyle karşılaştım bugün. Bunu söylemeden edemeyeceğim.

X firmasından bir makine geldi bakım için. Dışardan bakıldığında makine gayet pis gözüküyordu. buhar çubuğunun üzeri yarım cm. kalınlığında tabaka bağlamış süt ve sıcak çikolata artıklarından. Hadi bunu da kabul edilebilir sayalım. Makineyi açtığımızda için BÖCEK çıktı. Sanırım yuva yapmışlar makinenin içine. Baya bir ilaçladık temizledik makineyi. Aslında bana kalsa kirece yatırıcam makineyi alın işte makineniz ancak bu kadar temizlenebildi diye kafalarına atıcam da. Neyse.

Bir tane böyle makine gördüysem kuvvetle muhtemel başkaları da vardır. Forum üyelerimize tavsiyem cafelere gittiklerinde siparişi verdiklerinde bir makinenin durumuna bakın. Hatta kendini barista zanneden vatandaşlardan çok daha bilgili olduğunuza göre içeceğiniz hazırlanırken izleyin ve bence artık mütevazi olmak yanlış. Söyleyin baristaya (!) hatalarını.

Sektör iyiye gideceğine kötüye gidiyor. Canım çok sıkıldı. Ama eminin bu saçma sapan cafe zincirleri birkaç seneye kadar yok olup gidecekler. İşini iyi yapanlar ise yollarına devam edecekler.
Alt 27-04-2010, 10:57 AM
ssdenizci ssdenizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Alıntı:
emre tolan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Forum üyelerimize tavsiyem cafelere gittiklerinde siparişi verdiklerinde bir makinenin durumuna bakın. Hatta kendini barista zanneden vatandaşlardan çok daha bilgili olduğunuza göre içeceğiniz hazırlanırken izleyin ve bence artık mütevazi olmak yanlış. Söyleyin baristaya (!) hatalarını.
Emre
Çoğu kişi gibi ben de kahve ile ilgilenmeye başladıktan sonra kafeye gidemez oldum.
Hatta geçenlerde bir arkadaşım Pendoria isimli alışveriş merkezindeki güya meşhur bir kafeye oturalım diye ısrar etti,oturduk ama oturduğuma bin pişman oldum.Çağırıp bu nasıl kahve diye paylıyacaksın diyeceksin çekil makinenin başından rezil adam olmayacak.

Master Barista hocamın işi vardır onda dolayı onu hariç tutarak söylüyorum.
Forumdan kahvedelisi önderliğinde bir denetim timi oluşturulsa sonra bu tim kafe kafe dolaşıp kontroller yapsa.
Uygun olmayanları kapatma yetkisi falan olsa.
Sanırım açık kafe kalmazdı.

Alıntı:
Sektör iyiye gideceğine kötüye gidiyor. Canım çok sıkıldı. Ama eminin bu saçma sapan cafe zincirleri birkaç seneye kadar yok olup gidecekler. İşini iyi yapanlar ise yollarına devam edecekler.
Bizim millet içtiğine dikkat etmeden önüne ne gelirse içmeye devam ettiği sürece bu kafeler yok olur.
Alt 27-04-2010, 02:06 PM
espressodelisi espressodelisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Alıntı:
Pek çok cafeye, restauranta gidiyorum işim gereği. Makinelerin bakımları vs. yapılıyor. Espresso makinelerini görünce tabiri caizse ağlıyacak gibi oluyorum. Kendisine barista diyen arkadaşlar biraz özen gösterseler keşke makinelerine. Biraz temizleseler, işleri hakkında biraz bilgi edinmek isteseler.

Şimdiye kadar bu gördüklerimi paylaşmadım forumda ama artık bu kadar da olmaz dedirtecek birşeyle karşılaştım bugün. Bunu söylemeden edemeyeceğim.

X firmasından bir makine geldi bakım için. Dışardan bakıldığında makine gayet pis gözüküyordu. buhar çubuğunun üzeri yarım cm. kalınlığında tabaka bağlamış süt ve sıcak çikolata artıklarından. Hadi bunu da kabul edilebilir sayalım. Makineyi açtığımızda için BÖCEK çıktı. Sanırım yuva yapmışlar makinenin içine. Baya bir ilaçladık temizledik makineyi. Aslında bana kalsa kirece yatırıcam makineyi alın işte makineniz ancak bu kadar temizlenebildi diye kafalarına atıcam da. Neyse.

Bir tane böyle makine gördüysem kuvvetle muhtemel başkaları da vardır. Forum üyelerimize tavsiyem cafelere gittiklerinde siparişi verdiklerinde bir makinenin durumuna bakın. Hatta kendini barista zanneden vatandaşlardan çok daha bilgili olduğunuza göre içeceğiniz hazırlanırken izleyin ve bence artık mütevazi olmak yanlış. Söyleyin baristaya (!) hatalarını.

Ben de evde kendim espresso yapmaya başladığımdan beri kafelere gidemez oldum. İlk başlarda yeni bir yer görünce hadi bir deneyeyim diye birkaç kez gitmiştim ama artık zincir kafelerden uzak duruyorum. Şimdi orada o kargaşada baristaya birşey söylemek de anlamzıs geliyor bana, sonuçta beni değil patronunu ya da dükkanın başında kim varsa onu dinleyecek.
Şimdiye kadar kafede oturup da güzel espresso içtiğim bir senin tavsiyenle gittiğim bunn kafe vardı malesef kapanmış, bir de forumdan çakmabarista arkadaşımızın Akçay'daki kafesinde düzgün espresso içmiştim.

Malesef, bu işini iyi yapmayan zincir kafelerin zamanla kapanıp gideceği fikrinde değilim. O kafelere gidenler düzgün kahve nasıl olur, süt nasıl hazırlanır bunlardan habersiz, zaten mekanda içilen şeyin lezzeti değil mekan için gidiyorlar.

Baristalar da kolay kolay düzelmez, bu işin düzelebilmesi için ilk önce baristalığın bir meslek olarak kabul edilmesi gerekiyor, bu konuda da bizde barista mesleğini düzgün yapanların işi çok zor. Bu zincir kafeler sonuçta yoldan geçen vasıfsız gençleri toplayıp yarım saat belki bir saat sallama bir eğitim verdikten sonra barista diye makinanın başına geçiriyorlar, tahminim 3 kuruş maaşla çalıştırmaya çalışıyorlardır onları, haliyle eleman sirkulasyonu da çoktur, bu durumda zincir kafelerde düzgün eğitimli barista bulmayı beklemek zor. Düzgün eğitim almış, işini seven, bu işi meslek olarak yapan baristaları da bir şekilde kaçırıyorlardır, zaten iyi bir barista da bu vasıfsız elemanlarla bir statüde çalışmayı kabul etmeyeceği için kısa zamanda o mekandan ayrılır. Bu konuda olay kafe işletmecilerinde bitiyor onlar da kafe sürekli dolu olup müşteri geliyorsa sorun yok diye görüp birşey yapmazlar, niye yapsınlar ki nasıl olsa bir sürü işsiz genç var yarım saat eğitimle barista diye üç kuruşa çalıştırırlar, nasıl olsa müşteriler farkı anlamıyor, ne gerek var düzgün barista çalıştırma masrafına girmeye.
Alt 27-04-2010, 06:49 PM
Nodrac Nodrac isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Bende dışarda kahveyi içmeyi pek tercih etmiyorum. Eğer arkadaşlarımla gitmek zorunda kalırsamda kahve dışı içecekleri içmeyi tercih ediyorum. Ama canım çok kahve isterde soslu bir kahve alırsam muhakkak temiz pot kullanmalarını tembih ediyorum.

Bence olay tamamen insanların yaptıkları işi bilmemelerinden espressonun ne olduğunu nasıl olduğunu neden böle olması gerektiğini bilseler belki bukadar kötü
davranmazlar makinalara...
Alt 27-04-2010, 07:31 PM
cgo cgo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Alıntı:
Nodrac´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
...Bence olay tamamen insanların yaptıkları işi bilmemelerinden espressonun ne olduğunu nasıl olduğunu neden böle olması gerektiğini bilseler belki bukadar kötü davranmazlar makinalara...
Bilmemek de var elbet ama genelde insanlar işlerini sevmediklerinden oluyor bu durumlar. Neden sevmiyorlar, valla sevseler de sevmeseler de geçinmek için bir işi yapmak zorunda kalıyorlar, sonrada bu "seçmedikleri" işi, kafalarının arka tarafında kendilerinin daha iyilerine layık olduğunu düşünerek, söylene söylene yapınca da bu sonuç çıkıyor. Sevmediğin işte kendini geliştirebilir misin, daha iyisi nasıl olur kafa yorar mısın? Öğretirler bir şeyi, senden beklenen bellidir, onu yapar durursun, ne uzar ne kısalırsın. Oysa biraz sevgi ile ilgi ile nereler varıldığının forumda pek çok örneği var. Espressodelisi de çok güzel açıklamış aslında ve bence bu konu sadece baristalık konusunda değil genelde tüm meslekler için yaygın bir durum maalesef.
Alt 28-04-2010, 09:57 PM
salvo salvo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

salvo - MSN üzeri Mesaj gönder

gecen daha oncelerden kahvesıne kusup uzun sure gitmediğim bir cafeye gittim aromalı cappucino istedim barista arkadaş latte art dokmeye calısmıs fincanı gördüğümde cok sasırmıstım cunki ilk defa bir cafede önüme o şekilde geldi surupta baymayacak kadar azdı kahve cekirdekleri dandik olmasa belkide dısarıda içtiğim en güzel kahve olacaktı.aslında iyi anlamda gelişmelerde oluyor
Alt 28-04-2010, 10:08 PM
Lautreamont Lautreamont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

Bursa'nın Tophane semtinde Kalecik Cafe diye bir yer var. Dışarıdan pek bir şeye benzemeyen ama içeri girdiğinizde atmosferiyle büyüleyen bir cafe, sanat evi.

Tabi, orada yaşadığım anıyı başka hiçbir yerde yaşamadım. Yağmurlu bir akşam sırıl sıklam oldum ve fellik fellik oturacak, sıcak bir yer arıyorum. Gerekirse kahvehaneye bile girmeye hazırım ama bu küçük yer çıktı karşıma. Hemen içeri daldım ve saatlerdir ıslanmanın mükafatını almış oldum. Bir cafe latte ısmarladım, önüme harika dökülmüş bir latte art geldi ( ben bayat çaya bile razıyken ). Kullandıkları kahve de çok tazeydi. Bir kaç saat geçirdim ve farklı içecekler içtim. Kısmet olursa bir daha Bursa'ya yolum düşerse kesinlikle gitmek istiyorum. Çıkarken de dikkat ettim Rancilio marka öğütücü ve makine kullanıyorlardı. Neredeyse kahveleri de Kivahan'dan mı alıyorsunuz diye soracaktım, utandım

http://www.lifeinbursa.com/meqanx/74...restaurant.htm

Böyle bir yer keşke İstanbul'da olsa da hergün gidebilsem...

Konu Lautreamont tarafından (28-04-2010 Saat 10:14 PM ) değiştirilmiştir..
Alt 29-07-2010, 10:41 PM
teknikkk teknikkk isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Sever

Unhappy aaaaa yine böcük

merhaba emre bey
ben şahsım esprosso makinelerinle uzun zamandır tamir bakımını yapıyorum (yaklaşık 8 yıl)
bu böcük dediğiniz illetten kurtuluş yok
bakımını yaptığım makinerin yüzde atmışında bu olay var
ayrıca makineyi mekan da yerine kurarken soldan sagdan böyle insanla dalga geçer gibi geçiyorlar
hiç demiyorlar ya burda insan var
yok yok bunlar iiyice yüzsüs olmuşlar
saygılarımla
işinizde başarıalar
bildiğim kadar kahve diyarları sizden soruluyormuş
inşallah iyi ve nezih mekanlar olamaya devam ederler
Alt 04-08-2010, 10:42 AM
emre tolan emre tolan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

emre tolan - MSN üzeri Mesaj gönder

Merhabalar Teknikkk.

Bu böcük illetinden daha temiz olunarak kurtulabileceklerini düşünüyorum aslında.
Sizin verdiğiniz %60'lık oran da korkutucu açıkçası.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Saygılarımla.
Alt 05-08-2010, 10:08 AM
porsuk porsuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Sever

Merhabalar

Evet bu konu çok sıkıcı fakat şu kahve sektöründe geçirdiğim uzun yıllar boyunca inanın 3 yada 4 yerde karşılaştım,

Şimdi bu böcek olayına Çözülemiyecek gözüyle bakarsak,
)) Uğur dündar zamanında yaptığı bir programda Fırıncıya sorar, Bu böcekler burada dolaşırken nasıl ekmek üretebiliyorsunuz, Fırıncı cevap verir abi sen bunun tarihcesini biliyormusun Bu böcekler Afrika'dan bir Muz kabuğunun içerisinde geldi ne yapalım engel olamıyoruz. ))
Bence bir kaç faktörü var, Çalıştığınız mekan, kahve makinesinin kullanıldığı alan,kahve makinesini kullanan kişiler, mekanın temizlik anlayışı, bizlerin kullanıcılara ve mekan sahiplerine vereceğimiz bilgi ve eğitim, vb.
Yani şunu vurgulamak istiyorum, Fırıncının söylediği yerde kalmamak lazım Bu konuda çok profesyonel ilaçlama firmaları var ve Bu sıkıntının olduğu makineleride, )) Genel bakım yaptırıp temizletdikten sonra )) sıkıntını ortadan kalkacağını düşünüyorum.

Seçenekler
Stil