Kiva Han Coffee  

Geri git   Kiva Han Coffee > Kahve Hazırlama Türleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Kahve Hazırlama Türleri Filtre Kahve, French Press, Türk Kahvesi, Percolator, Syphon, Moka...

Seçenekler Stil
Alt 29-07-2010, 01:07 PM
dalyanus dalyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Sever

dalyanus - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Moka Express ile Moka yapmak

merhaba,

bu forum ve baristasepeti sayesinde kahve tiryakisi olma yolunda hizla ilerliyorum

ogrendigim yeni teknikleri hemen denemek istiyorum. amacim pahali makinelerin rahatligindansa, mumkun mertebe manuel calisan sistemlerin hazzini yasamak.

Bialetti Moka Express aldim dun. HON marka el degirmenim var.

sorum su, bu tur kahveye en cok hangi tur cekirdek yakisir? Ayrica, iyi bir moka kac gram su ve kac gram espresso inceliginde ogutulmus cekirdekle yapilir?

simdiden tesekkurler
Alt 29-07-2010, 04:27 PM
Kahve Sever

bir sorum daha olacak...

moka express ile kahve yaparken, kahveyi haznesine koydugumuzda tamper ile sıkıstırmak gerekir mi?
Alt 29-07-2010, 08:48 PM
salvo salvo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

salvo - MSN üzeri Mesaj gönder

hos geldiniz dalyanus

moka express hic kullanmadım kahvesini içmekte nasip olmadı o yuzden kahve önerisi yapamayacağım.
sepeti silme doldurun ve sakın tamp uygulamayın kaşıkla hafif düzleyebilirsiniz.su haznesindeki vidanın cok az altına kadar su koyabilirsiniz.
http://www.ciao.de/video_review.php?VideoObjectId=11423
video belki size biraz yardımcı olur kolay gelsin
Alt 30-07-2010, 01:34 AM
Ristretto Ristretto isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Aşığı

benim de iki arkadaşımda bu moka aletlerinden vardı, orijinal bialetti değillerdi ama. ben de açıkçası bu yöntemle hazırlanan kahvenin tadını hiç beğenmemiştim. belki de arkadaşlar doğru tekniğini bilmiyorlardı.

şurada ise stumptown coffee roasters'in adım adım açıklamalarını okuyabilirsin:
http://stumptowncoffee.com/guides/3

şu da james hoffmann'ın videosu: http://vimeo.com/2905947

burada dikkat edersen, moka potun alttaki haznesine soğuk su değil de önceden ısıtılmış sıcak su eklemek "şiddetle" tavsiye ediliyor. aksi halde, yani soğuk su kullanırsan, soğuk suyun ısınmasına kadar geçen sürede potun çok ısınacağı ve kahvenin yanacağı, böylece kahvenin tadının acı ve zayıf olacağı belirtiliyor. ki arkadaşlarımın soğuk su kullanarak moka pot ile hazırladıkları kahvelerin tadı da aynen böyleydi gerçekten, acı ve zayıf, bulaşık suyu gibiydi resmen

espressodan daha kalın bir derecede öğütmen gerekiyor kahveni. espresso ile filtre kahve arası bir derecede. daha çok filtre kahveye yakın bir derecede. çok ince öğütülmemesi gerekiyor yani.

kahve haznesini tam doldurman ve parmağınla yüzeyi düzlemen gerekiyor. ancak sıkıştırma (tamping) yapılmıyor.

diğer tüm detayları yukarıda bağlantısını verdiğim yazıdan okuyabilirsin, yazı ingilizce olduğu için anlayamadığın yer olursa yardımcı olmaya çalışırız buradan.

bu arada manuel yöntemleri daha çok seviyorsan, french press tavsiye edebilirim.
Alt 30-07-2010, 10:46 AM
Kahve Sever

Ristretto ve Salvo...

ikinize de cok tesekkur ederim.

buzdolabından çıkmış suyla (niyeyse) ve espresso inceliginde ogutulmus kahveyle yapiyordum simdiye kadar.

tavsiyelerinizle bu aksam yeniden deneyecegim, sonucu yazarim
Alt 30-07-2010, 03:03 PM
Smorr Smorr isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kahve Sever

bende de mukka express var.mokka express kullanmadım ama mukka'yı sütsüz kullandığımda(bendeki 2 kişilik)yanında gelen ölçü kabıyla 2 ölçü koyuyorum.1 ölçü 130 ml civarı.Çıkan kahvede 140 ml kadar oluyor.bu dengede gidiyorum.öğütme kalınlığında sabit durmanı tavsiye etmem.Kahveyi ağzına kadar dolduruyorum bir iki kere yere çarpıp eşit dağılmasını sağlıyorum okadar.

Seçenekler
Stil